Kurczak w sosie musztardowym

Szybki pomysł na mięso kurczaka, to pokroić go w kostkę, obsmażyć, zalać bulionem z dodatkiem musztardy, dusić kilka minut, a następnie zagęścić sos mąką.

Do tego jakaś smaczna surówka i ziemniaczki i… obiad gotowy, podano do stołu;)

  • 2-3 filety z kurczaka
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 łyżka musztardy np sarepskiej
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • sok z cytryny – opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • olej

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Gdy się podsmaży dodajemy musztardę zmieszaną z gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy na patelnię. Mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Chwilę gotujemy, po czym zdejmujemy z palnika.

Na koniec danie doprawiamy jeszcze w razie konieczności solą albo pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.