Filet z kurczaka i marchewka z cukinią

Gdy nie mam czasu na dłuższe gotowanie wybieram taki właśnie sposób na kurczaka. Te niewielkie porcje mięsa, doprawione solą i pieprzem, otoczone jedynie w mące krupczatce są jednym z ulubionych dań mojego Malucha. Woli je nawet od tradycyjnie panierowanych kotletów. Zresztą, nie tylko on.

Do mięska świetnie pasuje marchewka z cukinią i cebulą. Dodatek sezamu uatrakcyjnia danie i nadaje mu nieco orientalnego charakteru. Lubimy to połączenie.

Zachęcam do wypróbowania, bo to prosty i smakowity pomysł na obiad.

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • kilka łyżek mąki krupczatki
  • 4-5 marchewek (ok. 600g)
  • 2 małe cukinie
  • 3-4 małe cebule
  • sezam do posypania warzyw
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • masło/olej

Obraną marchewkę kroimy na około 5 cm słupki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w piórka.

Marchewkę wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy chwilę na al dente (przez około 5-7 minut).

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by sezam się nie przypalił. Odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy cukinię. Oprószamy ją szczyptą ziół prowansalskich oraz niewielką ilością soli morskiej (ja daję morską ziołową). Po chwili dorzucamy odcedzoną marchewkę. Całość smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec polewamy niewielką ilością sosu sojowego oraz doprawiamy solą (uwaga, sos sojowy jest słony) i pieprzem.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Oprószamy je z obu stron solą i pieprzem. Otaczamy w mące krupczatce, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju.

Usmażone mięso podajemy z warzywami.