Jabłka w cieście biszkoptowym wg siostry Anastazji

Do tego przepisu podchodziłam kilkukrotnie. Niby prosty, przysporzył mi początkowo nie lada problemów;)

Za pierwszym razem krążki jabłek – zgodnie z przepisem – zanurzałam w cieście biszkoptowym, po czym dawałam je na rozgrzany olej. Przy przewracaniu placuszków z większości „ściągałam” niechcący biszkoptową skórkę. Dopiero za którymś podejściem zmniejszyłam temperaturę grzania, i zaczęłam najpierw wykładać ciasto biszkoptowe, lekko je podpiekać, po czym wykładać jabłka, przykrywając je niewielką ilością ciasta. Tym sposobem wszystko udało się wyśmienicie, choć niestety trwało nieco dłużej;)

Przy ostatnim podejściu smażyłam placuszki całkowicie beztłuszczowo – na patelni do tego przeznaczonej (Woll Szafir do smażenia bez tłuszczu).

Placuszki, choć ciut za słodkie (słodkie ciasto i słodkie jabłka), wyszły przepyszne. Ciasto biszkoptowe było lekko chrupiące, a skrywające się w środku jabłuszko przyjemnie mięciutkie.

Zdecydowanie do powtórki, bo moje dziecko wsuwało je aż miło:)

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru (można ciut mniej)
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • 3-4 twarde jabłka

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (ja składniki sypkie wmiksowałam do ciasta, zmniejszając obroty miksera do minimum; otrzymana masa powinna być dosyć gęsta).

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy na cienkie krążki.

Rozgrzewamy patelnię (jeżeli nie mamy patelni do beztłuszczowego smażenia wlewamy trochę oleju). Na dno kładziemy porcje biszkoptowego ciasta (1 placuszek -> 1 łyżka). Smażymy przez chwilę na średnim ogniu (u mnie pod przykryciem). Następnie na ciasto kładziemy po krążku jabłkowym. Przykrywamy go niewielką ilością biszkoptowego ciasta. Jeszcze chwilkę smażymy, po czym obracamy placuszek na drugą stronę.

Podajemy na ciepło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, choć samo ciasto jest już dosyć słodkie.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?