Udka duszone w śmietanie

Co prawda udka nie należą do moich ulubionych części kurczaka (wolę piersi czy skrzydełka), ale lubią je moi bliscy. W związku z tym raz na jakiś czas poszukuję więc nowych przepisów na to, by przygotować je w nieco innym wydaniu.

Tym razem przygotowałam udka duszone w śmietanie. Muszę się Wam przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego mięsa. Wyszły mięciutkie i pyszne. Zdecydowanie można polubić tak przygotowane mięso. A sosik… jeżeli lubicie ziemniaczki polane sosem, to ten zdecydowanie będzie Wam smakował. Polecam jak najbardziej.

  • 5 udek kurczaka (u mnie 2 tzw ćwiartki i 3 udka)
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju
  • 2-3 małe cebule
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz biały

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz olej i rumienimy na nim udka. Dodajemy obrane i przekrojone na pół (lub na ćwiartki w przypadku większych sztuk) cebule, a po chwili dolewamy bulion. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut lub dłużej wg potrzeby).

Śmietanę przelewamy do garnuszka i mieszamy za pomocą rózgi z żółtkiem oraz mąką. Hartujemy ją niewielką ilością bulionu z patelni. Mieszankę tę dodajemy do mięsa i dusimy razem jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i białym pieprzem.

Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Uwagi: W przypadku gdyby sos mimo wszystko się zwarzył, należy wyjąć mięso z patelni, a do sosu dodać niewielką ilość (1-2 łyżki) wrzątku i zmiksować całość blenderem. Zmiksowanie cebulki dodatkowo podkręci smak sosu.

Źródło: 100 najlepszych przepisów kuchni polskiej – E.Adamska