Surówka z czerwonej kapusty z cynamonem

Przygotowana w ten sposób surówka z czerwonej kapusty budzi we mnie wielki sentyment. Po raz pierwszy jadłam ją kilka lat temu, kiedy to przygotowaliśmy ją podczas kursu gotowania. Od tamtego czasu wracam z przyjemnością do tego smaku.

Surówka jest szybka i prosta do zrobienia. Ilość cynamonu jak i soku z cytryny oraz pozostałych przypraw należy dostosować według osobistych preferencji.

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier, cynamon

Czerwoną kapustę szatkujemy.

Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz cynamonem.