Mini sucharki z pastą serową

Przepis na taką pastę serową wypatrzyłam kiedyś na jednej z grup kulinarnych.

Podana na mini sucharkach spisała się świetnie w roli imprezowej przekąski.

Dodatek czosnku był dość wyraźnie wyczuwalny, a orzechy przyjemnie chrupały. Zdecydowanie radzę z nich nie rezygnować.

  • około 200 g żółtego sera
  • 3 łyżki z lekką górką serka śmietankowego
  • 1 mały (!) ząbek czosnku
  • majonez (1-2 łyżki)
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • pieprz
  • mini sucharki/krakersy

Ser żółty trzemy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy go do miski i rozcieramy razem z serkiem śmietankowym oraz majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane orzechy włoskie (wcześniej można lekko je podprażyć na rozgrzanej patelni). Na koniec doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Gotową pastę nakładamy na mini sucharki lub krakersy. Dekorujemy wg uznania.