Pieczeń z pieczarkami i jajkiem

Pieczeń z mielonego mięsa z pieczarkami może być fajną alternatywą dla pieczeni rzymskiej.

Z pewnością fajnie jest urozmaicać swoje menu,  a taka pieczeń to nic skomplikowanego. Najtrudniejszy moment to zwinięcie rolady i przeniesienie jej do formy, ale wierzę, że sobie pięknie z tym poradzicie:);)

  • około 800-900 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 400-500 g pieczarek
  • kilka cienkich plastrów surowego boczku
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Łączymy w misce z mięsem mielonym. Odstawiamy aż cebula lekko się przestudzi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mielonego. Zagęszczamy 1-2 łyżkami bułki tartej. Dokładnie wyrabiamy.

Pieczarki kroimy na mniejsze części. Na patelnię wrzucamy pozostałą cebulę oraz pieczarki. Podsmażamy razem, aż woda, którą puszczą grzyby, odparuje. Wówczas na patelnię wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem i cały czas mieszając, smażymy aż jajo się zetnie.

Na blacie rozkładamy większy kawałek folii spożywczej (ja rozłożyłam dwa pasy na tzw zakładkę). Rozprowadzamy na niej  mięso mielone, formując zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi niezbyt gruby prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę.

Roladę przenosimy do podłużnej formy, delikatnie usuwając folię. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na pół plasterki boczku.  Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut.