Zupa-krem z selera

Kremowa zupa z selera. Bardzo prosta do przygotowania i, nie licząc krojenia warzyw w kostkę, mało wymagająca;)

Lekko słodka od selera i lekko pikantna od przypraw. Nam bardzo smakowała. Zwłaszcza podana z czosnkowymi grzankami.

  • 1 seler o wadze około 900 g (waga przed obraniem)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 por
  • 1,5-2 l bulionu
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz
  • grzanki
  • olej

Obrany seler oraz ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

Obrane jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę.

Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy pokrojonego pora i podsmażamy go przez chwilę, często mieszając.

Gdy por się zeszkli dodajemy ziemniaki, seler i jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, po czym wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut, do miękkości.

Następnie zupę miksujemy na krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieloną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Ponownie krótko miksujemy.

Zupę podajemy z grzankami.