Sałatka z kuskusem i tuńczykiem wg siostry Anastazji

Sałatkowe odkrycie ostatnich dni. Przepyszna sałatka z kuskusem i tuńczykiem, która wydaje się niepozorna, a po spróbowaniu nie można się od niej oderwać. Zdecydowanie wpisuje się na listę „tych ulubionych”. Spróbujcie, zwłaszcza jeśli cenicie szybkie i smaczne sałatki:)

  • 300 g kuskusu
  • 3 marchewki
  • 5 jajek
  • 1 słoiczek tuńczyka w oleju (polecam Nixe z Lidla, moim zdaniem są najlepsze), lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pęczek dymki
  • majonez
  • sól, pieprz

Kuskus przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu (ja zalewam bulionem).

Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko, odcedzamy. Obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na tarce.

Tuńczyka lekko rozdrabniamy.

Cebulkę dymkę drobno siekamy (zarówno białą, jak i zieloną część).

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Schładzamy.