Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonych śliwek

Przepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza.

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja na obiadową surówkę. Ten dodatek do obiadu z pewnością Wam zasmakuje.

Jeśli zrobicie ją tuż przed podaniem sałatka będzie bardzo chrupiąca; jeśli zaś przygotujecie ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem przyjemnie zmięknie. Oba warianty bardzo smakowite.

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jabłko
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Kapustę szatkujemy.

Czerwoną cebulę drobno siekamy.

Obrane jabłko trzemy na tarce jarzynowej.

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy z miodem oraz octem winnym. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki surówki łączymy ze sobą, mieszamy z sosem majonezowym.