Meksykańska zapiekanka

Meksykańska zapiekanka to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

Jest smacznie i bardzo sycąco. Zapiekanka składa się z warstwy ugotowanego ryżu, ogórków konserwowych oraz mielonego mięsa duszonego w pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli, marchewki, kukurydzy i czerwonej fasolki. Do tego obowiązkowo dużo tartego sera oraz chrupiący akcent na wierzchu w postaci nachosów.

Polecam.

  • 100 g ryżu
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • ok. 150 g tartej mozzarelli
  • garść lub dwie chipsów tortilla/nachos
  • mielona słodka papryka
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Rozkładamy na warstwie ryżu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.

Obraną marchew trzemy na tarce jarzynowej.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy tartą marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia się warzyw.

Na patelnię dodajemy mięso mielone. Gdy straci różowy kolor dodajemy czosnek oraz pomidory wraz z zalewą i rozmieszany w około 1/3 – 1/2 szklanki zimnej wody koncentrat pomidorowy. Smażymy przez kilka minut, aż nadmiar płynów odparuje z patelni.

Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz osączoną, przepłukaną na sicie czerwoną fasolkę. Smażymy całość jeszcze przez około 2-3 minutki.

Zawartość patelni doprawiamy do smaku mieloną papryką, suszonym oregano oraz solą i pieprzem, mieszamy. Rozprowadzamy w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch posypujemy większą częścią tartego sera. Rozkładamy chipsy tortilla/nachos. Posypujemy pozostałym serem.

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.