Ciasto toffi – bez pieczenia / 3 bit

To chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam.

Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne. Tak w skrócie można go opisać.

Podobne do ciasta „3 bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Warstwę kremu krówkowego zastępuje tutaj  masa toffi, a więc masa krówkowa/kajmakowa wymieszana z ubitą kremówką. Jest bardziej delikatnie i mniej słodko. Do tego mamy pyszną masę budyniową oraz warstwę bitej śmietany, a wszystko to przełożone krakersami.

Zresztą, co ja Wam będę pisać, spróbujcie sami:)

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Krem toffi:

  • 400 g masy krówkowej, schłodzonej
  • 500 ml śmietany 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany 36%, schłodzonej
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 1,5 opakowania słonych krakersów (duże opakowanie)
  • około 150-200 g herbatników typu „petitki”
  • czekolada lub kakao do oprószenia

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) rozkładamy herbatniki.

Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy pół szklanki cukru oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do wrzenia.

Jajka roztrzepujemy razem z pozostałym mlekiem (1 szkl.). Do mieszanki wsypujemy obie mąki i mieszamy lub miksujemy blenderem tak długo, aż masa stanie się gładka. Przygotowaną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do wyraźnego zgęstnienia budyniu.

Masę budyniową od razu przelewamy na przygotowane na dnie formy herbatniki, wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy krakersy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia masy budyniowej.

Jedną łyżeczkę żelatyny zalewamy około 40-50 ml zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko w kuchence mikrofalowej lub na palniku (tylko do rozpuszczenia. Nie gotujemy!).

Schłodzoną kremówkę (500ml) ubijamy. Gdy śmietana nieco się zagęści, zaczynamy stopniowo dodawać zimną masę kajmakową. Do płynnej, lecz lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę śmietankowego kremu kajmakowego, mieszamy. Zaprawioną żelatynę łączymy z resztą masy, miksujemy tylko do połączenia.

Przygotowany krem toffi wykładamy na warstwę krakersów (masa budyniowa powinna być zimna). Na kremie ponownie wykładamy krakersy.

Żelatynę zalewamy około 40-50 ml zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko w mikrofali lub na palniku, tylko do rozpuszczenia. Lekko studzimy.

Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łączymy z płynną, przestudzoną żelatyną. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc (dopiero po tym czasie ciasto nabiera właściwej konsystencji i możliwe jest krojenie go na kawałki). Przed podaniem posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.

 

Herbatniki – masa budyniowa – krakersy – masa toffi – krakersy – masa śmietanowa

Źródło