Karczek w kiszonej kapuście z ananasem

Polecam Wam dziś przepis na karkówkę pieczoną razem z kiszoną kapustą i ananasem.

Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy o niej usłyszałam, pomysł ten wydał mi się nieco dziwny. Dziś wiem, że to świetnie połączenie, które smakuje wybornie.

  • ok 1 kg karczku
  • ok 600 g kiszonej kapusty
  • 1 puszka ananasa
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością granulowanego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmażamy krótko ze wszystkich stron, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać) odciskamy dokładnie, a następnie drobno siekamy. Rozkładamy ją wokół karczku.

Osączonego z zalewy ananasa kroimy w kostkę. Rozkładamy na kapuście i zalewamy zalewą z ananasa.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem do miękkości (przez około 1 i 1/2 godziny).

Upieczony karczek przekładamy na deskę i kroimy dopiero jak lekko przestygnie. Podajemy np z ziemniakami i kapustą z ananasem.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.