Śnieżne ciasteczka – ciasteczka cieszyńskie

Smaczne ciasteczka orzechowe. Nam najbardziej smakowały, gdy zmiękły po kilku dniach;)

  • 250g masła
  • 280g mąki
  • 120g posiekanych orzechów włoskich
  • 90g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego do dekoracji

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Stopniowo wsypujemy orzechy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Początkowo miksujemy, a gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręką.

Z masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wykładamy – zachowując odstępy –  na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15-20 minut (do zezłocenia).

Pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Posypujemy po wierzchu cukrem wanilinowym.