Czekoladowo-kawowy krem serowy

Lubicie desery? Ja co jakiś czas staram się zrobić domownikom niespodziankę w postaci różnego rodzaju deserów. Z podanych poniżej proporcji otrzymacie 3 duże, bądź 4 małe pucharki pysznego serowo-czekoladowo-kawowego kremu, przełożonego warstwą ciasteczkową. Ja wykorzystałam krótkie rurki waflowe w gorzkiej polewie czekoladowej – pasowały idealnie:)

  • 1 łyżka cappuccino rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody.
  • 2 pełne łyżki nutelli
  • 50 ml likieru kawowego (w wersji dla dzieci pomijamy)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 50 g cukru
  • 1op. rurek waflowych w polewie

Nutellę podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej.

Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę.

Mascarpone łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną kawą cappuccino oraz likierem kawowym. Dodajemy również cukier i biały ser. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, najlepiej na średnich obrotach miksera. Na koniec do masy serowej dodajemy nutellę, mieszamy niedbale łyżką, by w masie widoczne były kolorowe smugi.

Przygotowany krem przekładamy do 3-4 pucharków naprzemiennie z połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Przed podaniem schładzamy.