Ziemniaczana sałatka z kiełbasą i jabłkiem

Kupiliśmy ziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadały się. Uznałam, że świetnie sprawdzą się one w sałatce.

Ta sałatka to jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy”;) ale i bez niej wyszło wyśmienicie.

Zdecydowanie polecam.

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 300 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 3 jajka
  • 2 zielone jabłka (lub inne, kwaśne)
  • 6-8 ogórków konserwowych
  • 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie obieramy je i kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Kiełbasę krakowską, ogórki oraz cebulę również kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Źródło