Biszkopt z masą kokosowo-orzechową

Już któryś z kolei raz łapię się na tym, że ciasta, do zrobienia których dość długo się zabieram i zebrać nie mogę, smakują mi potem wyjątkowo dobrze.

Tak też było i z tym wypiekiem.

Przepis swoje odczekać musiał. Do końca nie wiem dlaczego zwlekałam tak długo. Być może ten biszkopt z 4 jaj i jednej śmietanowej masy nie wydawał się zbyt podzielny? A my lubimy w weekend zjeść coś słodkiego.

Samo ciasto smakuje bardzo dobrze i wcale nie jest zbyt niskie;) Biszkopt wyszedł smaczny i wilgotny, a masa… miała w sobie coś niepowtarzalnego. Niewtajemniczeni wyczuli wiórki kokosowe, ale pozostałe składniki stanowiły zagadkę:) A właśnie posmak mielonych orzechów i białej czekolady jest moim zdaniem tutaj bardzo mocną stroną wypieku.

W oryginale do przygotowania masy wykorzystuje się 2 śmietany śnieżki. Ja wykorzystałam 1, ale myślę sobie, że masa wyszłaby jeszcze lepsza, gdyby całkiem z niej (śnieżki) zrezygnować, a wykorzystać do zagęszczenia serek mascarpone, ale to jeszcze do przetestowania.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 saszetka czekolady w proszku (25g)
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 śnieżka
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 50 g mlecznej czekolady

Do rondelka wlewamy 1 szklankę śmietany, podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietany dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie na czas pieczenia biszkoptu możemy schłodzić ją w lodówce.

Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Ubijamy całość aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo wsypujemy mąkę przesianą razem z czekoladą w proszku i proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia.

Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy.

Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Następnie do zimnej kawy wlewamy spirytus. Nasączamy biszkopt.

Na biszkopcie rozprowadzamy masę krówkową.

Pozostałą schłodzoną śmietanę ubijamy wraz ze śnieżką. W trakcie ubijania dodajemy zimną śmietanę z czekoladą. Na sam koniec, gdy masa jest już gęsta, dodajemy wiórki kokosowe i mielone orzechy, mieszamy szpatułką.

Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z masą krówkową.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dekorujemy wierzch ciasta.

Źródło