Sałatka żółto-czosnkowa

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Pierwszy raz jadłam ją u znajomych i już od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Przede wszystkim jest bardzo szybka w przygotowaniu. Jeśli posiadamy w domu zapas ananasa i kukurydzy w puszce, możemy ją szybko przygotować, nawet dla niespodziewanych gości. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować – dać mniej, lub więcej ząbków, w zależności od upodobań, lub od sytuacji;) Polecam:)

salatkazoltoczosnkowa2

  • 2 woreczki ryżu
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majonez
  • curry
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Studzimy.

Ananasa kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy.

Do garnuszka dajemy około 3 łyżki majonezu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem.

Przygotowany sos mieszamy razem z pozostałymi składnikami.

salatkazoltoczosnkowa1