Zapiekanka tostowa z jajkami i szynką

Szynka, jajka, pomidor, ser i chleb tostowy podane razem, ale w niecodziennej formie – w formie zapiekanki. Jak łatwo się domyśleć nie jest to propozycja obiadowa, a prędzej kolacyjna. Nie jest to jednak opcja na wykwintną kolacją, a raczej taką jedzoną w zaciszu domowym ze swoimi najbliższymi.

Na spód naczynia dodatkowo dorzuciłam od siebie chleb tostowy. Nie wzięłam pod uwagę jednego – że namoknie on mocno od masy śmietanowo-jajecznej;) Zastanawiam się czy zmieniłoby cokolwiek zrumienienie go uprzednio na patelni lub podgrzanie w piekarniku (razem z grzankami). Poza tym smak bardzo fajny, niecodzienny, choć przy użyciu codziennych produktów;)

  • mniej więcej 3/4 op. chleba tostowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki w plasterkach
  • ostra musztarda
  • 1-2 pomidory
  • bazylia, oregano suszone
  • 1 – 1 i 1/3 szkl. śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 100-150 g żółtej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • masło

Chleb tostowy rozkładamy na dnie blaszki (u mnie 6 kromek). Smarujemy je niewielką (!) ilością musztardy. Rozkładamy plasterki szynki i ją również smarujemy musztardą.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na pół. Jajka rozkładamy na szynce przecięciem do dołu.

Pomidora nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po zdjęciu z niego skórki, kroimy go w kostkę. Następnie kawałki pomidora rozkładamy pomiędzy jajkami.

10-12 kromek chleba tostowego kroimy w grubszą kostkę (skórki odkrawamy). Posypujemy je szczyptą suszonej bazylii i oregano, a następnie skrapiamy niewielką ilością oleju, mieszamy. Grzanki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na kilka minut (do zrumienienia) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Śmietanę mieszamy z dwoma rozbełtanymi jajkami. Dodajemy startą na małych oczkach mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowaną mieszankę wylewamy na zapiekankę.

Na wierzchu rozkładamy zrumienione grzanki. Na nich w kilku miejscach rozkładamy wiórki masła (nie za dużo).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Inspiracja

3 myśli do „Zapiekanka tostowa z jajkami i szynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.