Mielone z sosem pieczarkowym

Dziś pomysł na bardzo prosty a smaczny obiad. Chciałoby się rzec, że to taka klasyka gatunku.

Kotlety mielone podane razem z ryżem i sosem pieczarkowym. W tym zestawieniu niczego moim zdaniem już nie brakuje, ale jeśli chcecie zawsze możecie dorzucić surówkę z marchewki czy tarte buraczki.

  • ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 – 1 i 1/2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 3/4 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mielona papryka słodka
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowany na sypko ryż

Bułkę zalewamy niewielką ilością wody lub mleka i odstawiamy do namoczenia.

Cebulę drobno siekamy.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, musztardę, cebulę oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, lekko je na koniec spłaszczając.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mielone kotlety z obu stron na złoto (ja wstępnie podsmażone kotlety wstawiłam na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni).

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Boczek kroimy w kostkę.

Cebulę do sosu kroimy w piórka.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Kiedy lekko się zrumieni dodajemy  cebulę i pieczarki, smażymy do zrumienienia. Następnie podlewamy bulionem oraz śmietaną. Gotujemy do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby zagęszczamy sos 1 łyżką mąki rozrobioną w około 1/4 szkl. zimnej wody. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Mielone podajemy z ugotowanym ryżem oraz sosem pieczarkowym.