Racuchy z jabłkami wg Siostry Anastazji

Pyszne i proste do przygotowania racuszki z jabłkami.

Bez drożdży.

Wystarczy składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać. Potem zanurzamy w cieście krążki jabłek i smażymy na rumiano.

Prawda, że to proste?

Doskonałe na słodki, bezmięsny obiad czy kolację.

Polecam.

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-7 jabłek
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka,cukier, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z przygotowanym ciastem.

Jabłka (najlepiej wybrać w miarę miękkie) obieramy, usuwamy gniazda nasienne  i kroimy na cienkie krążki.

Krążki jabłek zanurzamy w cieście i z pomocą widelca przenosimy je na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.