Ciemne ciasto marchewkowe wg Gordona Ramsay’a

Dziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast.

Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado bazujące na recepturze Gordona Ramsay’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami.

Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:))

Przygotowując go kolejny raz zrezygnowałam całkowicie z nasączania, gdyż ciasto samo w sobie jest już mocno wilgotne. Zmniejszyłam także ilość cukru. Podaję jednak informacje o nasączu na końcu przepisu, gdyby ktoś jednak chciał przetestować ten sposób.

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być też mąka tortowa)
  • 225-235 g marchewki
  • po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g brązowego cukru dark muscovado (w oryginale 250g; 175 g do ciasta i 75 g do nasączu)
  • 150 ml oleju
  • 2 średnie jajka
  • 100 g rodzynek (można dać mniej)
  • 50 g wiórków kokosowych (robiąc ciasto kolejny raz, pominęłam je)
  • 50 g orzechów włoskich (kolejnym razem dałam laskowe)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy + sok z 1/2 pomarańczy (pominęłam nasącz)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mąkę przesiewamy razem z przyprawami oraz sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy ze startą na drobnych oczkach tarki marchewką.

Do misy miksera wlewamy olej, dodajemy skórkę pomarańczową oraz 130 g brązowego cukru – miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do powstania puszystej masy.

Do masy dodajemy mąkę z przyprawami i marchewką, miksujemy na najmniejszych obrotach, do połączenia. Następnie dodajemy orzechy i rodzynki (+ wiórki, jeśli dajemy), mieszamy szpatułką.

Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości ok. 20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 minut (lub do suchego patyczka).

Dodatkowo – za drugim razem pominęłam ten etap, ale podaję gdyby ktoś chciał spróbować – łączymy 75 g cukru dark muscovado z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści.

Upieczone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem. W powstałe otwory wlewamy ciepły syrop.