Ciemne ciasto marchewkowe wg Gordona Ramsay’a

Dziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast.

Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsay’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami:)

Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:))

Ja mam co do niego pewną uwagę – mogłoby być minimalnie mniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super!

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej)
  • po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g brązowego cukru dark muscovado
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 średnie jajka
  • 100 g rodzynek (można dać mniej)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • sok z 1/2 dużej pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Mąkę przesiewamy razem z przyprawami oraz sodą i proszkiem do pieczenia.

Do misy miksera wlewamy olej, dodajemy skórkę pomarańczową oraz 175g (można dać trochę mniej) brązowego cukru – miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do powstania puszystej masy.

Marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do ubitej masy razem z mąką, przyprawami, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi – mieszamy szpatułką.

Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości ok. 20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę i 20 minut (lub do suchego patyczka; u mnie krócej).

Pozostały cukier (75g) łączymy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści.

Upieczone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem. W powstałe otwory wlewamy ciepły syrop.

 


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?