Pierś kurczaka ze szpinakiem i twarożkiem

Coś dla fanów połączenia mięsa ze szpinakiem.

U nas w domu to połączenie jest bardzo lubiane i często staram się by przygotowane było w różnych odsłonach.

Tym razem świeży szpinak w towarzystwie kanapkowego serka śmietankowego. Bardzo zgrany duet:)

Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

  • 3-4 małe filety z kurczaka
  • 125 g serka kanapkowego (ja wykorzystałam Twój Smak z Piątnicy)
  • około 150 g świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Umyty szpinak przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku. Dokładnie odcedzamy, a nawet delikatnie odciskamy nadmiar płynów. Przekładamy na deskę i siekamy na mniejsze części.

Tak przygotowany szpinak mieszamy z serkiem kanapkowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacinamy je w najszerszej części, tworząc tzw kieszeń.

Mięso układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w taki sposób, by rozcięcie (kieszeń) znajdowała się na górze. Miejsce to wypełniamy przygotowanym twarożkiem ze szpinakiem. Wierzch przykrywamy 1-2 plasterkami pomidora, który oprószamy niewielką ilością ziół prowansalskich.

Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

Źródło