Kurczak z warzywami

Pokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka oraz pyszne warzywa, a do tego ryż. Dla nas obiad idealny. Pyszny. Danie inspirowane przepisem ze zbiorów siostry Anastazji.

  • 800 g – 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 młoda cukinia
  • 1 młody bakłażan
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • olej
  • 200-300 g ryżu, ugotowanego na sypko

 

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek, po czym kroimy na paski. Oprószamy je mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, wcieramy w mięso razem z przyprawami.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy mięso. Następnie mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy dalej na małym ogniu do miękkości.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Bakłażana i cukinię wraz ze skórką kroimy w kostkę.

Bakłażan oprószamy niewielką ilością soli, odstawiamy na kilka minut, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym

Na osobnej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju (mniej więcej 1/2 łyżki). Wrzucamy cząstki bakłażana i obsmażamy go przez chwilę*. Odstawiamy.

Na patelnię po smażeniu bakłażana wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Warzywa smażymy przez chwilę, a gdy się zeszklą dodajemy pomidory wraz zalewą. Warzywa podlewamy mniej więcej 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy razem kilka minut. Następnie dodajemy cukinię* i cząstki podsmażonego bakłażana, a pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Warzywa przekładamy na patelnię z mięsem. Na koniec doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.

Podajemy z ryżem.

 

Uwagi: *Bakłażan najlepiej wybrać taki niewielkich rozmiarów (dobrze, by był młody). Jest to warzywo, które bardzo mocno chłonie olej – ile by go nie wlać na patelnię, bakłażan wchłonie go jak gąbka. Ja tylko krótko obsmażyłam go na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.

Cukinię dodajemy na patelnię w zależności od upodobań – ja lubię gdy jest lekko chrupiąca, dlatego dodałam ją pod sam koniec. Jeśli lubicie ją miękką, wręcz rozpadającą się, należy dodać ją przed dodaniem pomidorów wraz zalewą.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.