Kurczak po cygańsku

Kurczak po cygańsku to całkiem szybki i z pewnością ciekawy pomysł na wykorzystanie udek kurczaka.

Uprzednio podsmażone udka zalewa się mieszanką ketchupu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego, octu oraz wody. Teraz wystarczy już tylko zapiec całość i gotowe.

Samo danie jest smaczne, aczkolwiek amatorzy kurczaka z chrupiącą skórką będą zawiedzeni – skórka wychodzi mięciutka, a nie chrupiąca – przynajmniej u mnie taka wyszła;)

  • 1 kg udek z kurczaka (ja wykorzystałam tylko 500g)
  • 2 cebule
  • około 8 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 szkl. ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki cukru
  • słodka papryka mielona
  • sól

Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką; przyprawy równomiernie wcieramy w mięso.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni.

Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

W garnuszku mieszamy ketchup, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, cukier, ocet oraz 3/4 szkl. wody.

W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy śliwki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Obsmażone udka kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je gorącym sosem.

Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.