Ziemniaczana sałatka z rzodkiewkami

Dopadła mnie ostatnio kulinarna niemoc. Niemoc jeśli chodzi o gotowanie, a tym bardziej robienie zdjęć i blogowanie. Dlatego obiad dziś dość skromny u nas – sałatka ziemniaczana z rzodkiewką otulona mieszanką jogurtu greckiego, niewielkiej ilości majonezu oraz musztardy francuskiej, a do tego kiełbasa. I tyle.

Na 2-3 porcje:

  • 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 1 mały pęczek rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Ziemniaki szorujemy dokładnie po czym wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.

Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki.

Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek.

Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.

Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy.

18 myśli do „Ziemniaczana sałatka z rzodkiewkami”

  1. Mam nadzieję, ze szybko wróci Ci wena, zapał i „moc” w kuchni :*

    Mój Tato czasem na obiad gotował ziemniaki, kiełbasę i mizeria do tego 😛 Ale taka sałatka brzmi ciekawie 😉

      1. Moi rodzice to zsiadłe mleko a tato czasem kefir. Jak byłam na wsi Babcia robiła młode ziemniaki z koperkiem a do tego mizeria z ogórków… 🙂

        1. nawet słodkie mleko może być i też będzie dobrze. Ja najczęściej wybieram maślankę lub kefir właśnie:)
          Kurcze, latem wszystko smakuje lepiej;)

          1. Latem owoce i warzywa widziały słońce a nie to co zimą – często przywożone nie wiadomo ska ;/

          2. Nawet ogórek na sucho smakuje 😀
            A jabłka? Pachnie nimi w całym mieszkaniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.