Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Łosoś, sam w sobie jest pyszny. Dodatki stanowią dla niego tylko tło. W tym przypadku tło jest jak najbardziej trafione, ale ja obiektywna nie jestem, bo łososia uwielbiam pod każdą postacią.

  • 800 g filetów z łososia
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

Umytego łososia dzielimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut (czas smażenia zależy od grubości poszczególnych kawałków!). Usmażonego łososia zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka, przykrywamy, by nie tracił ciepła.

Na patelnię po smażeniu ryb wykładamy musztardę. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy kwaśna śmietanę i ciągle mieszając zagotowujemy. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek oraz żółtko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy razem z łososiem.

lososwsosie3

Źródło: Gotuj krok po kroku nr 10/2014

8 myśli do „Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym”

    1. Nie wiem, ale jak sobie pomyślę o smażeniu morszczuka albo mintaja cienkich jak papier i rozwalających się podczas obracania ich na patelni, to myślę, że w tym kontekście one do najłatwiejszych też nie należą;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.