Sałatka z tortellini

W sałatkach uwielbiam to, że można je dowolnie modyfikować, opuścić nielubiany składnik bez większej szkody dla ogólnego odbioru lub dodać coś od siebie. Tyczy się to sałatek typu misz-masz, lub drobnych dodatków. Aby ta sałatka smakowała, mimo wszystko trzeba być fanem małych pierożków tortellini, które stanowią podstawę i główny składnik tej sałatki, a bez których nie byłaby ona właśnie tą sałatką;) Smak farszu można sobie natomiast dobierać dowolnie. U mnie dziś połączenie tortellini z szynką plus serowych.

  • 2 opakowania tortellini
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • kawałek sera żółtego
  • kawałek szynki
  • majonez
  • sól, pieprz

Pierożki gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Szynkę, ser żółty oraz ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce, łączymy z majonezem, oprószamy solą i pieprzem.

24 myśli do „Sałatka z tortellini”

  1. Sałatki to taki miszmasz z lodówki – dobre na jej czyszczenie 😀 Dodajemy różne składniki (tak jak piszesz) i mamy sałatkę – niekiedy można eksperymentować 🙂

          1. No tak ale jak czyści się lodówkę to można przez przypadek go popełnić 😛

          2. Ktoś inny w rodzinie może lubić xD
            Moja Mama lubi kukurydze, chciała aby dodać trochę do sałatki i Jej nie smakowała – powiedziała ze zepsuła sałatke ;P

          3. No tak, bywają takie sytuacje, że niektórzy gotują różne dania dla poszczególnych członków rodziny. Ja najczęściej też Młodemu przygotowuję mięso np bez pieczarek;)
            Może akurat do tej konkretnej sałatki kukurydza nie pasowała, albo dodałyście jej za dużo i ją zdominowała?

        1. NIe lubi? A kurki lub borowiki? 🙂
          Do tej chyba rzeczywiście nie pasuje ale do sałaty/kapusty owszem… A dodałam niewiele 😉

          1. Może nie tyle nie lubi (nigdy nie jadł), co ja staram się mu póki co grzyby ograniczać. Jakoś ciężkie mi się wydają dla małego brzuszka… może się mylę;)
            Kukurydza wydaje się wprost stworzona do sałatek właśnie. Jednak jak widać, czasem należy ostrożnie dobierać dodatki;)

          2. Słyszałam, że grzyby są ciężkostrawne… masz rację, że lepiej uważać 😉
            Dla mojej Mamy ona była surowa ;P a taka nie była. To co miała być rozlazła? 😛

          3. A ja właśnie lubię jak kukurydza jest jędrna i chrupiąca, a nie miękka i „rozpaćkana”:P

  2. Fajna wersja salatki. U nas salatka tortellini kroluje na kazdej wiekszej imprezie skladkowej. Skladniki: brokuly i szynka. Wszyscy chetnie zajadaja. Twoja jest jeszcze smaczniejsza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.