Siekane kotleciki drobiowe

Bardzo lubimy te kotleciki i często je robimy. Pieczarki oraz ser żółty wzbogacają smak całości. Polecam bardzo:)

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • około 10-15 pieczarek
  • około 50-80 g tartego żółtego sera (u mnie sokół)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • przyprawa uniwersalna do smaku, ewentualnie przyprawa do drobiu lub ostra i słodka papryka

Oczyszczone pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki lub drobno kroimy (ja najczęściej daję i takie i takie).

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Do miski z mięsem dodajemy również surowe pieczarki.

Jajka wbijamy do większego garnuszka, lekko roztrzepujemy widelcem. Mieszamy z majonezem, mąką i przyprawami (przyprawa do drobiu/ uniwersalna lub ostra i słodka papryka). Na koniec dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser żółty, mieszamy. Powstałe ciasto łączymy z mięsem i pieczarkami. Odkładamy na około dwie godziny do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Uwagi: Po wymieszaniu wszystkich składników, powinniśmy otrzymać dosyć gęste ciasto. Jeśli ciasto jest „lejące” należy dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej (wiele zależy od wielkości jajek).

 

9 myśli do „Siekane kotleciki drobiowe”

    1. Tradycyjnie usmażone kotlety z pewnością są prostsze i szybsze do zrobienia, ale czasami właśnie takie „wynalazki” sprawiają, że nie jest nudno, a jest smacznie;)

    1. Faktycznie, dodatki można dobierać dowolne. Brokuł to świetny pomysł. Też chętnie kiedyś wypróbuję:) Dzięki za pomysł;)

  1. Podobny przepis (bez dodatku majonezu) dostałam kilka lat temu od koleżanki. Przygotowywałam wtedy te kotleciki bardzo często, bo wszystkim smakowały. Nie wiem dlaczego ostatnio o nich zapomniałam:)

    1. Dałaś Rodzinie odpocząć od takich kotlecików – teraz, jeśli je zrobisz, będą mieli niespodziankę;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.