Kotleciki rybno-jaglane z salsą z mango

Już dość dawno temu przygotowałam kotleciki rybno-jaglane, ale dopiero teraz zauważyłam, że wpis ten nie został jeszcze opublikowany. Nadrabiam więc zaległości;)

Delikatne kotleciki rybno-jaglane przełamane nutą ostrości w postaci cebuli podsmażonej na pikantnym oleju z chili.

Do tego salsa z mango, która idealnie się z kotlecikami komponuje.

Połączenie słodkiego owocu, ostrej czerwonej cebuli i papryczki chili bardzo lubię. Z podobnych składników przygotowałam kiedyś sałatkę; przepis o tutaj-KLIK.

Porcja dla 2-3 osób:

  • około 350-400 g fileta z miruny
  • 1/3 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju Wielkopolski rzepakowy z chilli
  • olej rzepakowy do smażenia

Salsa:

  • 2 owoce mango
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 limonka
  • kilka listków kolendry lub pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

 

Rybę opłukujemy z glazury letnią wodą. Odstawiamy do rozmrożenia. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze porcje (jeśli mamy jeden płat, wystarczy przekroić na pół). Sprawdzamy czy nie ma ewentualnych ości.  Oprószamy niewielką ilością soli – tylko z jednej strony. Gotujemy na parze, do miękkości (przez około 6-8 minut). Studzimy.

Kaszę przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.

Do rondelka wlewamy około 200 ml wody. Lekko ją solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10-13 minut – do czasu aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Jeśli po tym czasie nie jest jeszcze ugotowana, naczynie zdejmujemy z palnika, a kaszę trzymamy pod przykryciem przez kilka minut.

Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju Wielkopolski rzepakowy z chili i dodajemy cebulę. Smażymy przez chwilę. Gdy cebula się podsmaży dodajemy mielone orzechy i stale mieszając, smażymy całość przez około 1 minuty. Zawartość patelni łączymy z ugotowaną kaszą.

Ugotowaną rybę, kaszę oraz cebulę przekładamy partiami do rozdrabniacza i mielimy. Gdyby masa była zbyt sucha, dodajemy do niej jedno małe jajko.

Wyrobioną masę łączymy z posiekaną zieleninę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.

Z masy formujemy 6 okrągłych kotlecików. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, z obu stron na złoto.

 

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę lub cienkie piórka.

Papryczkę chilli kroimy na cienkie kawałki (pestki usuwamy).

Mango obieramy, kroimy w kostkę.

Limonkę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy skórkę z połowy i wyciskamy z całości sok (jeśli limonka jest mocno soczysta, wystarczy sok z połowy owocu).

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dekorujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy razem z rybą.