Delikatne placuszki twarogowe

Na blogu jest już jeden przepis na serowe placuszki (KLIK), ale te są dużo delikatniejsze. Są też nieco słodsze, bo dodajemy do nich cukier i nie ukrywam, że to również działa na ich korzyść;) Są mega delikatne i mega dobre – tak w skrócie można je opisać:) Będą idealnym rozwiązaniem na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 250 g twarogu typu klinek
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (dałam zmieszany kryształ i brązowy)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do miski z serem dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą blendera miksujemy wszystko do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.

Na patelni o nieprzywierającej powłoce (u mnie taka do naleśników) rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość klarowanego masła. Wylewamy po 1 łyżce ciasta na 1 placek. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, zmniejszając moc palnika do minimum. Po przewróceniu ich na drugą stronę możemy znów dodać minimalną ilość masła.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.