Ciasto maślankowe z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem. Maślankowe. Przyjemnie puszyste. Nie za słodkie.

Nie boję się użyć tego określenia – idealne:)

Takie ciasto to fajna opcja wypieku na szybko. No i sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Ale, ale! Ciasto będzie fajnie smakowało również z innymi owocami. Już sobie je wyobrażam z agrestem, wiśniami, albo malinami…. 🙂

Zróbcie koniecznie, bo jest pyszne:)

  • 3 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szkl. maślanki (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 250 g rabarbaru (4-5 sztuk)

 

W misie miksera umieszczamy jajka oraz oba cukry. Miksujemy przez 6-8 minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm lub nieco większa). Na wierzchu rozkładamy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

S.Anastazja Wiosenne przepisy

18 myśli do „Ciasto maślankowe z rabarbarem”

          1. Nie w tym rzecz 🙂 Czasem człowiek ma ochotę na przykład na kawałek czekolady ale nie ma kto tych ciast jeść by np. eksperymentować z wypiekami 🙂

    1. Dziękuję:) Musiał być pyszny! Takie ciasto zawsze wspomina mój mąż, może kiedyś będę musiała pomyśleć, żeby mu upiec…;) ostatnio oswajam się z drożdżowcami;)

  1. Upiekłam i wyszło pyszne. Na górę zamiast surowego rabarbaru dałam rabarbar rozsmażony z odrobiną cukru i kruszonkę dodałam. Polecam!

    1. Bardzo mi miło, że zechciała Pani podzielić się opinią. Ciasto jest pyszne, a z kruszonką musiało być jeszcze lepsze:) To był świetny pomysł:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.