Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami to zawsze dobry wybór. Będą doskonałe na kolację, ale też fajnie sprawdzą się, gdy zabierzecie je ze sobą np na piknik:) Tylko jedna uwaga – najlepsze są tego samego dnia!

Na początku miałam napisać, że najbardziej smakowały mi na ciepło. Podałam je razem z barszczykiem i uznałam, że to połączenie wprost stworzone dla siebie. Potem jednak zjadłam jeszcze jedną bułeczkę na zimno, polaną ketchupem i ta kombinacja również mi spasowała:) Jedynie na drugi dzień nie czułam żadnej przyjemności z jedzenia, dlatego odradzam wcześniejsze przygotowanie;)

  • 500 g mąki pszennej (u mnie pół na pół typ 00 i 500)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko + 1 jajo do posmarowania bułeczek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • około 80-100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oregano

Masło przekładamy do garnuszka, wlewamy mniej więcej połowę mleka i stawiamy na palniku włączonym na małą moc – roztapiamy masło. Następnie garnuszek zdejmujemy na bok i wlewamy do niego resztę mleka, co obniży jego temperaturę, mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże, mieszamy. Wbijamy jajko. Dodajemy letnie (!) masło z mlekiem. Wyrabiamy. Gotowe gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dokładamy pieczarki i smażymy do czasu, aż cała woda, jaką puszczą grzyby odparuje (jeśli pieczarki będziecie dodawać stopniowo, nie puszczą wody, a ładnie się przyrumienią). Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki i oregano. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środku wykładamy farsz i zlepiamy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

Po tym czasie bułki smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy oregano i tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zarumienienia).