Sałatka z brokułami, jajkami i kukurydzą

Przepis na tą sałatkę podpatrzyłam na blogu Kwestia Smaku. Lubię sałatki z brokułami i jajkami, więc oczywiście niewiele czasu minęło od decyzji o jej zrobieniu do samego wykonania.

Początkowo miałam opory przed gotowaniem brokułów na parze – zastanawiałam się czy takie „uparowane” będą miały jakiś smak. Smakowały brokułowo;)

Sos wyszedł bardzo ciekawy. Dość intensywny. Długi czas zastanawiałam się czy mi smakuje, czy nie, ale koniec końców chyba jednak jestem na TAK;)

  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • 1/2 małej puszki kukurydzy (wykorzystałam Bonduelle tzw „puszkę na raz”, tą najmniejszą)
  • 1 mini sałata rzymska
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • tarty parmezan do posypania sałatki po wierzchu

Sos:

  • 5-6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na al dente (lub przez około 7-10 minut na parze).

Majonez mieszamy z miodem, musztardą oraz sosem sojowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.

Umytą sałatę siekamy drobno. Rozkładamy na dnie salaterki lub półmiska. Oprószamy solą i pieprzem.

Dodajemy brokuły, osączoną z zalewy kukurydzę oraz jajka i pomidorki pokrojone na cząstki. Całość polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem.