Pudding z sucharków – ze śliwkami i rodzynkami

Muszę przyznać, że puddingu chlebowego nigdy jeszcze nie jadłam. Nie mam więc porównania jak powinien on smakować, wiem natomiast, że ten przygotowany na bazie sucharków smakuje wyśmienicie:)

Sama jestem zaskoczona, że to takie dobre:P

Plusem na pewno jest to, że – mając wszystkie składniki – możemy go przygotować w każdej chwili i obdzielić nim około 4-8 osób – w zależności od apetytów;)

Ja większość sosu śmietanowo-żółtkowego rozlałam na pierwszą warstwę. Dzięki temu otrzymałam wilgotny spód i chrupiący wierzch. Środek dopełnia warstwa ze śliwek. Zachęcam do przygotowania na weekendowe śniadanie:)

  • 1 op. sucharków delikatesowych
  • 3 żółtka
  • 350-400 ml kremówki
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • masło

Dodatkowo:

  • 1/2 -1 op. mrożonych śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • garść rodzynek
  • szczypta cynamonu

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy sucharki w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły.

Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dodajemy brązowy cukier i wrzucamy śliwki (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Chwilę smażymy, a następnie wlewamy około 1/4 szkl. wody. Gotujemy na małym ogniu, przez około 10 minut (aż śliwki zmiękną). Pod koniec posypujemy cynamonem oraz dodajemy rodzynki.

Śmietanę przelewamy do garnuszka. Dodajemy żółtka oraz oba cukry. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.

Połowę sosu śmietanowo-żółtkowego wylewamy na sucharki. Wykładamy śliwki. Następnie rozkładamy drugą warstwę sucharków. Zalewamy resztą sosu śmietanowo-żółtkowego.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Podajemy na ciepło.

4 myśli do „Pudding z sucharków – ze śliwkami i rodzynkami”

  1. Również nigdy nie jadłam takiego puddingu. Wykorzystanie sucharków to świetny pomysł – nie musza być gotowe… często w domu zostaje chleb, który człowiek wyrzuca zamiast wysuszyć na bułkę tartą lub wykorzystać właśnie na taki pudding 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.