Klopsiki w serowym sosie

Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem.

Nam bardzo smakowała:)

Klopsiki:

  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • odrobina mleka do namoczenia kajzerki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 300 g kremówki
  • 100 g serka topionego
  • 100 g gorgonzoli
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ok. 700 g ziemniaków
  • 150 g selera
  • 200 g  kremówki
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn

Kajzerkę zalewamy mlekiem, odstawiamy.

Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją chwilę na niewielkiej ilości oleju.

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, namoczoną i dokładnie odciśniętą kajzerkę, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Obrane ziemniaki oraz seler kroimy w dość cienkie plasterki. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem i rozmarynem (można też użyć świeżych ziół). Zalewamy kremówką i mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Przekładamy plasterki ziemniaków oraz selera. Do warzyw ponownie przelewamy śmietanę.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy średniej wielkości klopsiki. Układamy je na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut (aż ziemniaki wyraźnie zmiękną).

Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę.  Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.

14 myśli do „Klopsiki w serowym sosie”

    1. Dziękuję za zainteresowanie. Wg mnie kremówka to zawsze najlepszy wybór jeśli chodzi o smak i pewnego rodzaju „bezpieczeństwo” przygotowania (nie zważy się);) Zamiast niej hmmm myślę, że można spróbować zrobić sos beszamelowy i na końcu dodać do niego sery. Sprawdzałam też w internecie i wiele osób zamiast kremówki używa jogurt grecki, tylko… czy on się nie zetnie?? Ewentualnie jakaś inna, mniej kaloryczna śmietanka? Aczkolwiek ta 30% fajnie gęstnieje podczas zapiekania;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.