Zielona sałatka z jajkiem i łososiem

Dziś gratka dla tych, którzy lubią lekkie sałatki. Sałatka na bazie zielonych składników: wyrazistej rukoli, awokado i ogórka, z kawałkami wędzonego na gorąco łososia oraz cząstkami jajek.

Sałatka jest bardzo smaczna i wygląda dosyć elegancko. Z pewnością sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach czy podczas świąt (aczkolwiek należy pamiętać, że tego typu sałatki dobrze jest przygotować w dniu planowanego podania, choć u mnie nawet na drugi dzień sałatka dobrze smakowała:) )

  • kilka garści rukoli
  • 150-200 g wędzonego na gorąco łososia
  • 1 ogórek tzw wąż
  • 1 dojrzałe awokado (u mnie to z czarną skórką)
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz, cukier

Sałatę myjemy, osuszamy, po czym rozkładamy na talerzu, na którym będziemy sałatkę serwować.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.

Umytego ogórka kroimy na półplasterki.

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (możemy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, by nie ciemniało).

Łososia dzielimy na kawałki.

Na rukoli układamy kolejno: ogórka, awokado, kawałki wędzonego łososia oraz cząstki ugotowanych na twardo jajek.

Jogurt mieszamy z posiekanymi drobno koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki łagodnego majonezu.