Roladki z boczkiem, porem i serkiem

Bardzo prosty, a jednocześnie bardzo fajny pomysł na urozmaicenie mięsnych roladek. Celowo napisałam mięsnych, gdyż robiłam je zarówno ze schabem jak i z filetem z kurczaka. Gdybym jednak miała wybrać, to bardziej pasowały mi do schabu.

  • 6 plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty
  • sól, pieprz
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta

Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem.

Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę oraz por, smażymy do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego).

Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę.

Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą.

Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, na złoto.

A tutaj roladki schabowe:)