Sałatka winogronowo-jabłkowa z czerwoną cebulą

Bardzo to była dziwna sałatka… jednak musiałam jej spróbować. Wszak im dziwniejsze połączenia, tym bardziej mnie intrygują;)

Sałatka owocowa inaczej;) Na ostro. Winogronowa z jabłkami. Do tego piórka czerwonej cebuli i koperek. Całość połączona jogurtem greckim. Brzmi dziwnie? Trochę tak jest, aczkolwiek smakuje zaskakująco i ciekawie.

Szczerze? Mi ta sałatka bardzo przypadła do gustu. Winogrona i jabłka, wiadomo, ale owoce w połączeniu z ostrą cebulą smakowały niezwykle. Sałatka najbardziej smakowała mi tuż po przygotowaniu. Kiedy odleżała kilka godzin, owoce zbyt mocno „przeszły” smakiem i zapachem cebuli.

Mojego zdania nie podziela mój mąż;) Rzadko kiedy się nie zgadzamy kulinarnie, aczkolwiek raz na jakiś czas bywa i tak, że jednemu smakuje, a drugiemu nie;) Tym razem mąż sałatki spróbował… i odłożył talerz;)

Jeśli i Was ta sałatka zaintryguje i zrobicie ją, dajcie znać w komentarzu o Waszych wrażeniach:) Jestem ciekawa, w której „drużynie” się znajdziecie:);)

Ja sałatkę przygotowałam z podwójnej porcji, ale z wiadomych przyczyn lepiej zacząć minimalistycznie;)

  • około 250 g jasnych, bezpestkowych winogron
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 zielone jabłko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone winogrona kroimy na pół.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Umyte jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i wraz ze skórką kroimy w średniej wielkości kostkę.

Jogurt doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z drobno posiekanym koperkiem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy sosem.

Przepis wypatrzony w jednym z czasopism kulinarych