Makaron z sosem serowo-brokułowym

Makarony to zawsze świetny wybór na smaczny i szybki obiad. Tym razem zrobiłam makaron w serowo-brokułowym sosie. Smakowało bardzo dobrze i z chęcią powtórzę jeszcze kiedyś to danie:)

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 małe brokuły
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego (u mnie sokół)
  • 125 g mozzarelli z zalewy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Połowę wrzucamy partiami do rozdrabniacza do warzyw lub rozgniatamy widelcem, resztę odkładamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany na plasterki czosnek. Po chwili dodajemy śmietanę, a gdy się zagotuje, dodajemy ser żółty i mozzarellę (starte na dużych oczkach tarki). Podgrzewamy całość aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Do powstałego sosu dodajemy zmiksowany brokuł, mieszamy.

Makaron dodajemy do sosu lub wykładamy na talerze i polewamy sosem po wierzchu. Dekorujemy odłożonymi różyczkami brokułu.

Inspiracja