Kapusta pekińska z musztardą francuską

Tak przygotowana kapusta pekińska jest idealna, gdy nie mamy do niej żadnych innych dodatków. Wystarczy majonez wymieszać z kwaśną śmietaną, odrobiną miodu i musztardą francuską i wszystko inne staje się zbędne. Kapusta ma zdecydowany i wyrazisty smak. Od jakiegoś czasu jest to najchętniej wybierana przeze mnie opcja na wykorzystanie kapusty pekińskiej. Wszystkim nam bardzo smakuje, dlatego też polecam i Wam:)

  • 1 duża kapusta pekińska*
  • 2-3 łyżki majonezu (ilość zależna od wielkości kapusty)*
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%  (ilość zależna od wielkości kapusty)*
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej*
  • 1 płaska łyżka miodu*
  • sok z połowy małej cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kapustę drobno kroimy. Doprawiamy solą, pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Polewamy 1-2 łyżkami oliwy.

W garnuszku mieszamy majonez, śmietanę, miód oraz musztardę francuską. Łączymy z poszatkowaną kapustą. Gotowe:)

Uwagi: Przepis zakłada użycie dużej kapusty pekińskiej i być może ta ilość dla wielu osób będzie zbyt duża. Proponuję więc wykorzystać np połowę dużej kapusty pekińskiej, a składniki na sos również zmniejszyć o połowę, wykorzystując dolną granicę widełek (a więc: *1/2 dużej kapusty pekińskiej, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka miodu i 2-3 łyżeczki musztardy ziarnistej. W przypadku gdyby sosu było Waszym zdaniem za mało, można wówczas dodać trochę więcej majonezu lub śmietany – wg uznania)