Paluchy drobiowo-serowe

Paluchy z mielonego mięsa drobiowego, z dodatkiem serów: tartej mozzarelli oraz aromatycznego sera z niebieską pleśnią. Istotnym dodatkiem jest tu również posiekany koperek, bez którego potrawa z pewnością traci. Kotleciki prezentują się świetnie, jeszcze nie spotkałam się, by komuś nie posmakowały, choć czasami wychodzą mi lekko suche – wszak to delikatne, chude mięso drobiowe, ale oczywiście na wszystko jest jakaś rada – najlepiej jest użyć mięsa mielonego zarówno z piersi kurczaka jak i udek:)

  • 500-800 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100-125 g sera z niebieską pleśnią (np lazur błękitny)
  • 200 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • koperek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mozzarellę, po osączeniu z zalewy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Mielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy do niego rozkruszony ser z niebieską pleśnią oraz tartą mozzarellę. Koperek drobno siekamy i również łączymy z mięsem. Na koniec wbijamy 1 jajko, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Do głębokiego talerza wbijamy jajko, rozbełtujemy je widelcem. Na osobny talerzyk sypiemy bułkę tartą.

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy z mielonego mięsa owalne kotleciki. Maczamy je w rozkłóconym jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Ja smażę te kotleciki zawsze we frytkownicy przez około 6-8 minut (czas smażenia zależy od tego jak duże je uformowaliśmy).

 

9 myśli do „Paluchy drobiowo-serowe”

    1. My je lubimy. Akurat na zdjęciu (na przekroju paluchów) nie widać koperku, ale z nim wyglądają jeszcze lepiej;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.