Polędwiczki z dorsza w cieście

Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny.

Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej panierki.

Ryba przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące.

  • 4 polędwiczki z dorsza
  • sok z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Jeśli mamy mrożoną rybę, przelewamy ją letnią wodą i odstawiamy do rozmrożenia. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i sprawdzamy czy nie ma ości.

Polędwiczki kroimy na mniejsze części – u mnie wystarczyło przekroić na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jajka łączymy z obiema mąkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, mieloną papryką. Powinniśmy otrzymać gładkie, gęste ciasto.

Kawałki ryby otaczamy w cieście.

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Rybę kładziemy na mocno rozgrzany olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy na złoto, z obu stron. Podajemy od razu.