Rafaello bez pieczenia

Ręka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca.

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1 duże op. krakersów
  • wiórki kokosowe

Mleko kokosowe przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i podgrzewamy.

W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, mieszamy aż nie będzie widocznych grudek.

Na gotujące się mleko kokosowe wlewamy mieszankę z mleka i mąki i stale mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty, do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy wiórki kokosowe i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy dalej. Na samym końcu dodajemy uprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.

Na dnie keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pierwszą warstwę krakersów, przykrywamy częścią kremu. Postępujemy podobnie aż do wyczerpania się składników. Wierzch smarujemy ostatnią warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce.