Camembert w cieście francuskim

Taki serek po raz pierwszy jadłam jakieś 10 lat temu. Było to podczas kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele z przepisów, które tam poznałam stosuję do dzisiaj:) Jednym z nich jest właśnie ten zapiekany w cieście francuskim camembert.

W niedługim czasie i przy minimalnym nakładzie pracy możemy otrzymać super przekąskę, która zachwyci waszych gości. Świetnie też sprawdzi się jako propozycja na ciepło podczas romantycznej kolacji przy lampce wina:);)

  • 1 op. ciasta francuskiego xxl
  • 2 serki typu camembert
  • żurawina w słoiczku
  • 1 białko jaja, rozmącone

Serki kroimy na 4 części.

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku kładziemy po cząsteczce sera i zawijamy w tzw kopertę.

Pakieciki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem (lub żółtkiem, jeśli ktoś woli). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni do zarumienienia (na około 20 minut).

Podajemy z żurawiną.