Filety z kurczaka z marchewką i groszkiem

To danie – takie proste, a jakże smaczne – wszyscy polubiliśmy od pierwszego kęsa. Poważnie.  Doskonałe w smaku i w swej prostocie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zróbcie koniecznie!:)

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem (1 op.)
  • około 2 szkl. bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 szkl. śmietany 30%
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz biały

Mięso kroimy na porcje (ja każdą pierś skroiłam pod skosem na 3 kawałki). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.

Mieszankę warzywną umieszczamy na durszlaku i przelewamy wrzątkiem (w celu rozmrożenia).

Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez chwilę.

Na patelnię dodajemy marchewkę z groszkiem i gotujemy do miękkości (przez około 8 minut).

Obie mąki rozprowadzamy w śmietance, mieszamy tak długo, by nie było widocznych grudek. Wlewamy na patelnię. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu.

Danie świetnie smakuje z ziemniakami.

Kurczaka już na talerzu można dodatkowo oprószyć mieloną papryką.

Źródło: Kwestia Smaku