Rurki z łososiem

Propozycja na szybki obiad. Makaron z wędzonym na gorąco łososiem.

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g wędzonego na gorąco łososia
  • 100 g żółtego sera
  • 80 g mozzarelli
  • 80 – 100 ml kremówki
  • świeża bazylia
  • masło
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą.

Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno).

Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów.  Posypujemy pieprzem.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Na sam koniec wierzch zapiekanki posypujemy resztą bazylii.

Świat Kobiety 101 przepisów Tom 81

14 thoughts on “Rurki z łososiem”

    1. Ja kiedyś nie lubiłam tego na zimno, za to wprost przepadałam za tym wędzonym na gorąco. Któregoś razu trafiłam jednak na tak przeraźliwe tłustą sztukę, że „wyleczyłam się” z tego smaku na długi czas. Ostatnio, po dość długiej przerwie, mogę stwierdzić, że lubię i jednego i drugiego:)

    1. Ten wędzony na gorąco troszkę różni się smakiem od takiego wędzonego na zimno. Warto spróbować, aczkolwiek nie jest to obowiązkowe:) Samą zapiekankę można zrobić wykorzystując surowego łososia – w przepisie chodziło głównie o to by było szybko i bezproblemowo;) Jeśli chodzi o czas zapiekania, to myślę, że ryba podzielona na mniejsze kawałki powinna dojść w podobnym czasie. Zwykle surowego łososia w całości zapiekam w podobnej temperaturze przez około 20 minut i jest upieczony, więc tutaj powinno też się udać:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.