Szynka miodowo-musztardowa

Dla wszystkich tych, którym marzy się porządny kawał mięsa mam przepis na smaczną szynkę w miodowo-musztardowej marynacie. Zaletą tego typu mięs jest to, że robią się praktycznie same:)

  • 1,3 kg szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1,5 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • olej
  • śmietana 30 %

Umytą i wysuszoną ręcznikiem papierowym szynkę posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Odkładamy do lodówki na godzinę.

Do garnuszka dajemy miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy 2-3 łyżki oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Marynatą nacieramy mięso ze wszystkich stron. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy kilkoma łyżkami wody (nie lejemy po mięsie, żeby nie spłukać marynaty). Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy mięso jeszcze około 15-20 minut (do zarumienienia).

Sos który utworzył się w naczyniu przelewamy ostrożnie do mniejszego rondelka. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany i podgrzewamy. W razie potrzeby zagęszczamy 1łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

101 przepisów Świata Kobiety tom 67

7 myśli do „Szynka miodowo-musztardowa”

    1. Moim zdaniem nie dominowała ona jakoś szczególnie, w sposób który miałby przytłaczać. Wiadomo jednak, że każdy inaczej odbiera różne smaki. Ewentualnie sarepską zamienić na łagodniejszą miodową;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.