Piersi w panierce sezamowej

Dziś na blogu przepis, który sprawdzi się zarówno podczas codziennego/niedzielnego obiadu oraz jako przekąska na różnego rodzaju imprezach czy domówkach. Filety panierowane w sezamie są pyszne i w formie cienkich paseczków będą też atrakcyjne dla dzieci. Polecam.

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy w kolendrze. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.

Przygotowujemy panierkę. Na mały talerzyk wsypujemy mąkę. Do głębokiego talerzyka wybijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Na kolejnym talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem.

Kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy kotleciki ze wszystkich stron na złoto.

10 myśli do „Piersi w panierce sezamowej”

Odpowiedz na „EwaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.